top of page

The ISFFC Awards 2023

ΣΚΕΠΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ISFFC 2023 

Απολογισμός Προέδρου

 

Η κριτική επιτροπή θα ήθελε να εκφράσει από καρδιάς ευγνωμοσύνη στο φεστιβάλ, καθώς και στην Αλεξία και τον Ιωακείμ, για την πρόσκληση να μοιραστούμε αυτή τη συγκινητική και διαφωτιστική κινηματογραφική γιορτή, που αποτελεί συνάμα κρίσιμη υπενθύμιση ότι οι ταινίες και οι δημιουργοί τους μπορούν να συναποτελέσουν μια τόσο όμορφη, βαθιά συνδεδεμένη κοινότητα. Παρακολουθώντας τις ταινίες που επιλέχθηκαν φέτος, εντυπωσιαστήκαμε με το διάπλατο φάσμα φωνών, τεχνοτροπιών, προοπτικών και εμπειριών που εκπροσωπούνται κινηματογραφικά, ειδικά όσες προέρχονται από τόπους και ανθρώπους που για πολύ καιρό αποσιωπούνταν. Εξάλλου, με μεγάλη χαρά παρακολουθήσαμε τόσο ισχυρές και ξεχωριστές δουλειές από τις σκηνοθέτριες των επιλεγμένων φιλμ, ελπίζουμε λοιπόν ότι η παρουσία τους θα συνεχίσει να διευρύνεται. Συγχαίρουμε όλες και όλους τους δημιουργούς και τις ομάδες τους για τα επιτεύγματά τους και ανυπομονούμε για τις πολλές ιστορίες που είμαστε σίγουροι ότι θα μοιραστούν μαζί μας στα επόμενα χρόνια, κατά προτίμηση εδώ στο Ριάλτο! Ευχαριστούμε ξανά ολόκληρη τη φεστιβαλική ομάδα για τη γενναιοδωρία, καθώς και τη Λουκία και τη Διαμάντω για την άψογη φροντίδα. 

 

Διεθνές Διαγωνιστικό

 

Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

 

συνοδευόμενο από χρηματικό ποσό 4000 ευρώ

 

Daydreaming So Vividly about Our Spanish Holidays σε σκηνοθεσία Christian Aviles

 

Η κριτική επιτροπή με ιδιαίτερη χαρά βραβεύει μια ταινία που εντυπωσίασε με την τόλμη, την πρωτοτυπία και την ικανότητά της να μας εκπλήσσει κατ’ εξακολούθηση. Οπτικά γλαφυρή, περιπετειώδης σε φόρμα και σε προσέγγιση, αποτελεί ουσιαστικά έναν παράλογο σχολιασμό πάνω σε ένα αλλόκοτο κι όμως υπαρκτό φαινόμενο. Η ταινία συνδυάζει μια αίσθηση παράλογου χιούμορ με διακριτική, αλλά διαπεραστική οξυδέρκεια. Το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, συνοδευόμενο από χρηματικό ποσό 4000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία Daydreaming So Vividly about Our Spanish Holidays σε σκηνοθεσία του Christian Aviles από την Ισπανία.


 

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας

 

συνοδευόμενο από χρηματικό ποσό 2500 ευρώ

 

Matthew Thorne & Derik Lynch για την ταινία Marungka Tjalatjunu (Dipped in Black) 

 

Βραβεύουμε ένα σκηνοθετικό ντουέτο για την ευαίσθητη συνεργατική τους προσέγγιση, που καθόρισε την ισορροπία και την προοπτική αυτού του έξυπνου υβριδικού φιλμ, που αποτελεί συνδυασμό αυτοβιογραφικής μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για το άκρως συγκινητικό και πολιτικό βιωματικό πορτρέτο ενός εκ των δύο συνσκηνοθετών, που συνυφαίνει την κουήρ ταυτότητά του, την αίσθηση του ανήκειν και την αυτόχθονη κοινότητα. Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, συνοδευόμενο από χρηματικό ποσό 2500 ευρώ, απονέμεται στους Matthew Thorne και Derik Lynch από την Αυστραλία, για την ταινία Marungka Tjalatjunu (Dipped in Black).


 

Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

 

συνοδευόμενο από χρηματικό ποσό 1500 ευρώ

 

Marungka Tjalatjunu (Dipped in Black) σε σκηνοθεσία Derik Lynch και Matthew Thorne 

 

Μέσα από τη μυστικιστική απεικόνιση της παλιννόστησης του πρωταγωνιστή, από τα στεγανά της αστικής ζωής των λευκών προς την αυτόχθονη γη των καταβολών του, η ταινία συγχωνεύει μνήμη, όνειρο και παρόν με τρόπο ευρηματικό, ενεργητικό και οπτικά καθηλωτικό. Το  Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, συνοδευόμενο από χρηματικό ποσό 1500 ευρώ, απονέμεται στην ταινία Marungka Tjalatjunu (or Dipped in Black) των Matthew Thorne και Derik Lynch από την Αυστραλία.


 

Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ

 

συνοδευόμενο από χρηματικό ποσό 3000 ευρώ

 

Suddenly TV σε σκηνοθεσία της Roopa Gogineni

 

Η δύναμη της μικρού μήκους ταινίας έγκειται στη δυνατότητά της να προβάλλει άμεσα τις πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις, παρά τους περιορισμένους τεχνικούς και χρηματικούς πόρους. Μια ομάδα νέων εφαρμόζουν μια κυριολεκτικά No Budget προσέγγιση για να καταγράψουν την τεταμένη πολιτική κατάσταση στη χώρα τους. Μέσα από αυτούς, ενημερωνόμαστε για μια σύγκρουση εν πολλοίς παραγνωρισμένη από τα δυτικά ΜΜΕ. Παρόλο που η επανάσταση δεν θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, έχει ήδη άρτια καταγραφεί από την ταινία Suddenly TV της Roopa Gogineni, στην οποία η κριτική επιτροπή απονέμει το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, συνοδευόμενο από χρηματικό ποσό 3000 ευρώ. 


 

Υποψηφιότητα για τα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

 

Αερολίν του Αλέξη Κουκιά-Παντελή

 

Η ταινία, που αποτυπώνει μια μέρα στη ζωή μιας σκληρά εργαζόμενης γυναίκας, είναι ευθύβολη, χαριτωμένη και χιουμοριστική, αλλά την ίδια στιγμή παραμένει ριζωμένη σε έναν πραγματικό αγώνα με τον οποίο ταυτίζονται άνθρωποι από κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Για τη χαρισματική ερμηνεία της πρωταγωνίστριας, τον αβίαστο ρυθμό και τη γλυκόπικρη ιστορία, η κριτική επιτροπή επιλέγει την ταινία Αερολίν του έλληνα σκηνοθέτη Αλέξη Κουκιά-Παντελή ως υποψήφια για τα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην κατηγορία ταινιών μικρού μήκους.

 

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

 

Simo σε σκηνοθεσία του Aziz Zoromba

 

Για τη συμπαγή και ενδόμυχη σκιαγράφηση του μεταναστευτικού βιώματος και για τη διαπραγμάτευση της πολιτισμικής ταυτότητας, τόσο στους κόλπους της οικογένειας όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό πλέγμα, έτσι όπως ενσαρκώνεται μέσα από τις ανεπιτήδευτες ερμηνείες των πρωταγωνιστών, απονέμεται τιμητική διάκριση  στην ταινία Simo του σκηνοθέτη Aziz Zoromba από τον Καναδά.


Εθνικό Διαγωνιστικό


 

1ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας

 

4000 ευρώ

 

The Tornado Outside της Μαρίας Τομάζου

 

Αποτυπώνοντας οπτικά την αίσθηση της δίνης, η ταινία επιτρέπει στον θεατή να βυθιστεί στον ιδιόρρυθμο, αλλά αιχμηρό κόσμο της πρωταγωνίστριας, όταν εκείνη αναγκάζεται να βγει από τη ζώνη άνεσής της. Μέσα από τον πολυσύνθετο καλλιτεχνικό σχεδιασμό, εμπλουτισμένο με λεπτομέρειες, και σε συνδυασμό με μια βαθιά ανθρώπινη και ευαίσθητη εξιστόρηση, η υποσχόμενη νεαρή σκηνοθέτρια ξεδιπλώνει εμφανώς το ταλέντο της στην τέχνη του animation. Το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 4000 ευρώ, απονέμεται στο The Tornado Outside της Μαρίας Τομάζου.


 

Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας

 

συνοδευόμενο από χρηματικό ποσό 2500 ευρώ

 

Acceptance σε σκηνοθεσία Mark Kassinos

 

Η ταινία παρουσιάζει ένα τοπικό, ειδικό θέμα που προσλαμβάνει οικουμενική απήχηση μέσα από μια ιδιαίτερα στοχαστική αντιμετώπιση του ζητήματος του εκτοπισμού. Με μεγάλη ευαισθησία απέναντι στους χαρακτήρες -ανθρώπους και ζώα- εκθέτει την αδυναμία της κοινωνίας να αφήσει χώρο σε όσους προσπαθούν να ζήσουν μια αλλιώτικη ζωή. Για τον τρόπο με τον οποίο αναδεικνύει το ανθρώπινο σθένος, το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, συνοδευόμενο από χρηματικό ποσό 2500 ευρώ, απονέμεται στην ταινία Acceptance του Mark Kassinos.

 

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Ντίνου Κατσουρίδη

 

συνοδευόμενο από χρηματικό ποσό 2500 ευρώ και παροχή τεχνικού εξοπλισμού για την επόμενη ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη 

 

Σάββας Σταύρου για την ταινία Buffer Zone

Για την τολμηρή και ιδιαίτερη προσέγγιση ενός σημαντικού θέματος, για τον τρόπο με τον οποίο μια πεπατημένη θεματική οδός εξυψώνεται κυριολεκτικά σε κάτι μαγικό και ευρηματικό, για τον εξαιρετικό επιτονισμό και τη συνθετικότητά της, και για τη δεξιοτεχνική σκηνοθεσία του πρωτοεμφανιζόμενου κεντρικού χαρακτήρα, το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, συνοδευόμενο από ποσό 2500 ευρώ, και από παροχή τεχνικού εξοπλισμού για την επόμενη ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη, απονέμεται στον Σάββα Σταύρου για την ταινία Buffer Zone.


 

Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας

 

Υπηρεσίες post-production, colour correction & DCP in HD μία προσφορά της εταιρείας Stelfilm

 

Σωφρόνης Σωφρονίου για το Pillars του Ανδρέα Δημητρίου 

 

Η κριτική επιτροπή επιθυμεί να επιβραβεύσει αυτή την ταινία και τη φωτογραφία της για τη συνεκτική οπτική της προσέγγιση και την ικανότητά της να αιχμαλωτίζει έναν εξαιρετικά λεπτομερή κόσμο που, αν και επινοημένος, αποβαίνει πιστευτός. Ο θεατής εμβυθίζεται σε εναλλαγές χώρων με πλούσια διαστρωμάτωση, μικρούς και μεγάλους, χωρίς ποτέ να παραβλέπει τις διακυμάνσεις των ερμηνειών. Το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας, συνοδευόμενο από υπηρεσίες post-production, colour correction & DCP in HD μία προσφορά της εταιρείας Stelfilm, απονέμεται στον Σωφρόνη Σωφρονίου για την ταινία Pillars, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Δημητρίου. 


 

Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας

 

συνοδευόμενο από χρηματικό ποσό 1000 ευρώ, μία προσφορά του Δήμου Λεμεσού

 

Ανδρέας Μάρκου στην ταινία Buffer Zone του Σάββα Σταύρου  

 

Ο ανερχόμενος αυτός ηθοποιός μάς εντυπωσίασε με τη λεπταίσθητη ερμηνεία του, μια διακριτική απεικόνιση ευαλωτότητας και ζεστασιάς, μέσα σε ένα περίπλοκο, αυταρχικό περιβάλλον. Μας συμπαρέσυρε σε ένα ειλικρινές, μουσικό συναισθηματικό ταξίδι. Το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας, συνοδευόμενο από ποσό 1000 ευρώ, μία προσφορά του Δήμου Λεμεσού, απονέμεται στον Ανδρέα Μάρκου για την ταινία Buffer Zone, σε σκηνοθεσία Σάββα Σταύρου.

ISFFC 2023 DELIBERATIONS
 

Jury Statement 

The jury would like to express their heartfelt gratitude to the festival and to Alexia and Ioakim for inviting us to share in a moving and enlightening celebration of cinema that is also a vital reminder of the kind of beautiful and deeply connected community film and filmmakers can create. In watching this year's selection, we were struck by the immense variety of voices, styles, perspectives and experiences represented among the films, especially those from places and people who have gone underrepresented for so long. We were also very happy to see so much strong and distinctive work by the female directors in the selection and we hope to see their presence continue to grow. We commend all of the filmmakers and their teams for their achievements and look forward to the many stories they will surely share with us in the years to come, hopefully here in the Rialto. Thanks again to the whole festival team for their generosity and to Loukia and Diamanto for all their excellent care.


 

International Competition

 

1st Prize for Best Short Film

 

Prize of 4000 Euro

 

Daydreaming So Vividly about Our Spanish Holidays by Christian Aviles

The jury is very pleased to get the chance to acknowledge a film that impressed us with its boldness, originality and capacity to continually surprise us. Visually sumptuous and adventurous in form and approach as an absurdist commentary on a strange but true phenomenon, the film combines an absurdist sense of humour with a subtle and keenly felt poignancy. The First Prize for Best Short Film, accompanied by the amount of 4000 euro, goes to Daydreaming So Vividly about Our Spanish Holidays directed by Christian Aviles from Spain.


 

Best Director Award

 

Prize of 2500 euro

 

Matthew Thorne & Derik Lynch for Marungka Tjalatjunu (Dipped in Black) 

We award this directorial duo for their sensitive collaborative approach, one that was crucial for the balance and perspective of this intelligent autofiction-doc hybrid. It is a moving and political portrait of the co-director’s life, interweaving his queer identity, sense of belonging and indigenous community. The Best Director Award, with a prize of 2500 euro, goes to Matthew Thorne and Derik Lynch, for Marungka Tjalatjunu (Dipped in Black) from Australia.


 

2nd Prize for Best Short Film

 

Prize of 1500 euro

 

Marungka Tjalatjunu (Dipped in Black) by Derik Lynch and Matthew Thorne 

Through its mystical depiction of the protagonist’s journey back home from the confines of white urban life to the indigenous land of his roots, this film merges memory, dream and present in a manner that is inventive, energetic and visually stunning. The Second Prize for Best Short Film, accompanied by the amount of 1500 euros, goes to Marungka Tjalatjunu (or Dipped in Black) by Matthew Thorne and Derik Lynch from Australia.


 

Best Documentary Award

 

Prize of 3000 euro

 

Suddenly TV by Roopa Gogineni

The power of short film lies in its possibilities to show us the recent developments in the world very quickly with less technical and financial restrictions. We follow a group of young people who have a literal No Budget approach to documenting the difficult political situation in their country. Through them we learn about a conflict that is widely ignored by western media. Even though the revolution will not be televised it’s documented very well by Suddenly TV by Roopa Gogineni, the winner of the Best Documentary award, which is accompanied by € 3000.  


EFA Nomination

 

Aerolin by Alexis Koukias Pantelis

This film, which portrays a day in the life of a hard working woman, is straightforward, cute and funny, yet it is rooted in a real struggle with which people from all European countries can identify. For the captivating female lead, the effortless rhythm and the funny-but-true-story, the International Jury of the ISFFC 2023 selects the film Aerolin by Greek director Alexis Koukias Pantelis as our nomination for the short film category for the European Film Awards 2024.


HONORARY DISTINCTION 

 

Simo by Aziz Zoromba

For its compelling and intimate portrayal of the migrant experiences and the negotiation of cultural identity, both within a family and society at large, beautifully brought to life by the sterling performances of the lead actors, an honorary distinction goes to Simo by Aziz Zoromba from Canada.

 

 

National Competition


 

1st Prize for Best Cypriot Short Film

 

4000 euro

 

The Tornado Outside by Maria Tomazou

This visually kinetic film allows the audience to immerse themselves in the whimsical yet poignant world of the protagonist as she is forced to venture out of her comfort zone. Through her complex and richly detailed design, which she combines with a deeply human and sensitive sense of storytelling, this promising young filmmaker demonstrates great talent in the art of animation. The First Prize for Best Cypriot Short Film accompanied by the amount of 4000 euro goes to The Tornado Outside by Maria Tomazou.
 

2nd Prize for Best Cypriot Short Film 

 

Prize of 2500 euro

 

Acceptance by Mark Kassinos

This film presents a local and specific theme that resonates on a global scale thanks to its very thoughtful take on the subject of displacement. Being very sensitive to its subjects, human and animal alike, it shows how society doesn't make space for people trying to live a different kind of life. For being a beautiful testament to resilience we award the 2nd prize for Best Cypriot Short accompanied by the amount of 2500 euro, to “Acceptance” by Mark Kassinos


 

Best Director Award Dinos Katsouridis

 

Prize of 2500 euro and provision of technical equipment for the director’s next short film 

 

Savvas Stavrou for Buffer Zone

For the bold and unique take on important subject, for the way a well trodden subject is literally lifted up into something magical and inventive, for the great control of tone and composition and for the masterful guidance of the newcomer lead, the Best Director Award accompanied by the amount of 2500 euro and provision of technical equipment for the director’s next short film goes to Savvas Stavrou for his film Buffer Zone.

 

Best Cinematography Award

 

Prize of post-production services, colour correction & DCP in HD by Stelfilm

 

Sofronis Sofroniou for Pillars by Andreas Dimitriou 

The jury wants very much to acknowledge this film and its cinematography for its cohesive visual approach and ability to capture a highly detailed world that is inventive yet believable. It immerses you into a variety of richly textured spaces both large and small without ever missing the nuances in the performances. The Best Cinematography Award accompanied by post-production services, colour correction & DCP in HD by Stelfilm, goes to Sofronis Sofroniou for Pillars, directed by Andreas Dimitriou. 


Best Performance Award 

 

Prize of 1000 euro, offered by Limassol Municipality

 

Andreas Marcou in Buffer Zone by Savvas Stavrou

This upcoming actor impressed us with his sensitive performance, a subtle portrayal of vulnerability and warmth in a complex authoritarian environment. He drew us in through an honest and musical emotional journey. The Best Performance Award, with the amount of 1000 euro, offered by Limassol Municipality goes to Andreas Marcou in Buffer Zone, directed by Savvas Stavrou.

bottom of page